![]() |
| MAZUREK RÓŻANY Z MARCEPANEM |
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 50 g cukru pudru
- 250 g masła, zimnego
- 3 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Mąkę wymieszać z solą, cukrem pudrem, posiekać z zimnym masłem pokrojonym w kosteczkę, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść szybko, schłodzić w lodówce pół godziny (można również włożyć wszystkie składniki do malaksera i zmiksować).
Formę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy, ponakłuwać widelcem.* Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 minut, do zezłocenia. Wystudzić.
Ponadto:
- 100 g konfitury z róży** (ewentualnie zmiksowanej z odrobiną soku z cytryny)
- 250 - 300 g marcepanu
- 100 g czekolady gorzkiej, roztopionej w kąpieli wodnej
Konfiturę rozsmarować na ostudzonym kruchym spodzie. Pokryć warstwą rozwałkowanego między folią marcepanu. Wierzch zalać czekoladą gorzką, ozdobić według upodobania.
Trzeba pamiętać, że róża i marcepan są bardzo słodkie, więc ciasto i polewa nie powinny być bardzo słodkie.
* wg mnie ciasta jest zbyt dużo; odłożyłam około 1/5 z całości i upiekłam ciasteczka
** wg mnie zdecydowanie zbyt mało, zużyłam około 250 g, choć kolejnym razem dam więcej :)
Smacznego :)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz