poniedziałek, 29 lutego 2016


MUFFINKI Z BIAŁYM SEREM




Składniki na około 12 sztuk:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 - 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 100 g masła, rozpuszczonego
  • 1 szklanka mleka (lub jogurtu/kefiru/maślanki)*
  • 2 jajka
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: masło, mleko, roztrzepane jajka.
Do naczynia z suchymi składnikami dodać składniki mokre, wymieszać wszystko szybko i z grubsza, tylko do połączenia się składników. Nie mieszać zbyt długo.
Dodatkowo:
  • 250 g sera twarogowego
  • 1 żółtko
  • cukier wanilinowy (8 g)
Ser twarogowy (250 g) wymieszać z żółtkiem i cukrem wanilinowym.
Foremki do muffinek wysmarować masłem, wysypać bułka tartą. Nakładać do foremek na zmianę: po łyżce ciasta i po łyżce przygotowanego wcześniej sera. Ciasto wykładać do 3/4 wysokości foremki.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
* Jeśli jogurt jest gęsty,można jego dodać jeszcze 1/4 szklanki więcej.
Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz