poniedziałek, 29 lutego 2016


TARTA ORZECHOWA NA KRAKERSACH


Składniki na spód:
  • 200 g krakersów (np. Ritz)
  • 140 g masła orzechowego
  • 50 g brązowego cukru
Krakersy umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania okruszków (można też umieścić je w mocnym woreczku i pokruszyć uderzając mocno wałkiem). Dodać masło orzechowe i cukier, zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. 
Formę do tarty (najlepsza z wyjmowanym dnem) o wymiarach 36 x 13 cm wysmarować dokładnie masłem. Dno i boki formy wyłożyć masą krakersową, wklepać w formę.
Podpiec w temperaturze 180ºC przez 10 minut. Wyjąć, wystudzić.
Składniki na orzechowy krem:
  • 180 g serka philadelphia (1 małe opakowanie)
  • 75 g masła orzechowego
  • 100 g cukru pudru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Serek i cukier puder umieścić w misie miksera i zmiksować do gładkości. Dodać masło orzechowe i zmiksować. 
Czekoladowe ganache:
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 120 g gorzkiej czekolady, posiekanej (lub mlecznej, jeśli lubicie)
Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka, postawić na palniku, podgrzać prawie do wrzenia (nie gotować), zdjąć z palnika. Dodać posiekane czekolady, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do połączenia się składników i otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Odstawić do lekkiego zgęstnienia.
Dodatkowo:
  • precelki do dekoracji
Krem orzechowy wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na krem wylać gęstniejące ganache, następnie tartę umieścić w lodówce. Kiedy ganache będzie już dość gęste udekorować precelkami.
Przechowywać w lodówce do 5 dni. Kroić nożem z piłką.
Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz