![]() |
| CURRY BURGER Z CHRUPIĄCĄ SAŁATKĄ Z OGÓRKA W SOSIE JOGURTOWYM |
Składniki
- 600 g mielonego mięsa z kurczaka (najlepiej z podudzi)
- 1 strąk czerwonej papryki
- kilka łyżek majonezu
- 2/3 ząbki czosnku
- kilka gałązek pietruszki
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1/2 łyżeczki Kamis Curry w słoiczku
- Kamis Kurkuma w torebcek
- Kamis Chili w torebce
- 4 bułki
- 1 zielony ogórek wąż
- 2/3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- kilka gałązek świeżej kolendry
- sok z cytryny
- Kamis sól morska
- Kamis pieprz czarny
Przepis
ETAP 1
Paprykę umyj i osusz. Oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do mięsa razem z posiekaną natką pietruszki i skórką z cytryny. Dodaj curry, kurkumę i cayenne. Wymieszaj. Dopraw do smaku świeżo mieloną solą i pieprzem. Dobrze wyrób mięso z przyprawami.
ETAP 2
Ogórek umyj i pokrój w cienkie plasterki. Kolendrę drobno posiekaj. Dodaj do ogórków. Całość wymieszaj z jogurtem i dopraw do smaku sokiem z cytryny, kminem rzymskim, solą i pieprzem.
ETAP 3
Podziel mięso na 4 porcje i uformuj płaskie kotlety. Opiekaj na grillu przez kilka minut na każdej ze stron.
ETAP 4
Bułki przekrój na pół. Połóż je na ruszcie i ogrzewaj kilka minut. Posmaruj wewnętrzne strony bułek majonezem. Na dolnej części połóż curry burgera. Na kotleta nałóż łyżkę sałatki z ogórka. Całość przykryj drugą częścią bułki.
SMACZNEGO.;)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz