piątek, 18 marca 2016



CURRY BURGER Z CHRUPIĄCĄ SAŁATKĄ Z OGÓRKA W SOSIE JOGURTOWYM


Składniki

  • 600 g mielonego mięsa z kurczaka (najlepiej z podudzi)
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • kilka łyżek majonezu
  • 2/3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek pietruszki
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1/2 łyżeczki Kamis Curry w słoiczku 
  • Kamis Kurkuma w torebcek
  • Kamis Chili w torebce
  • 4 bułki
  • 1 zielony ogórek wąż
  • 2/3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • sok z cytryny
  • Kamis sól morska
  • Kamis pieprz czarny

Przepis
ETAP 1 
Paprykę umyj i osusz. Oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do mięsa razem z posiekaną natką pietruszki i skórką z cytryny. Dodaj curry, kurkumę i cayenne. Wymieszaj. Dopraw do smaku świeżo mieloną solą i pieprzem. Dobrze wyrób mięso z przyprawami.
ETAP 2 
Ogórek umyj i pokrój w cienkie plasterki. Kolendrę drobno posiekaj. Dodaj do ogórków. Całość wymieszaj z jogurtem i dopraw do smaku sokiem z cytryny, kminem rzymskim, solą i pieprzem.
ETAP 3 
Podziel mięso na 4 porcje i uformuj płaskie kotlety. Opiekaj na grillu przez kilka minut na każdej ze stron.
ETAP 4 
Bułki przekrój na pół. Połóż je na ruszcie i ogrzewaj kilka minut. Posmaruj wewnętrzne strony bułek majonezem. Na dolnej części połóż curry burgera. Na kotleta nałóż łyżkę sałatki z ogórka. Całość przykryj drugą częścią bułki.

SMACZNEGO.;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz