poniedziałek, 11 kwietnia 2016


KARP PO ŻYDOWSKU

Składniki:
  • karp 1 kg
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr 1 szt.
  • cebula 1 kg.
  • por 1 szt.
  • pietruszka 1 szt.
  • marchew 1 szt.
  • seler 1 szt.
  • płatki migdałów 2 łyżki
  • żelatyna 2 łyżki
  • rodzynki 100 g
  • liście laurowe, ziele angielskie 2 szt.
  • natka pietruszki 1 szt.
  • bułka do namoczenia 1 szt.
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta 
Przygotowanie:

Krok 1
Filetuj karpia, tak aby nie uszkodzić skóry. Zmiel mięso. Pokrój warzywa w grubą kostkę.  
Krok 2
Ugotuj wywar z pozostałych części ryby oraz warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego. Dodaj bulion Knorr. Gotuj na małym ogniu przez 30 - 40 minut. Odcedź rosół. Dodaj żelatynę.
Krok 3
Pokrój cebulę w kostkę, bułkę namocz. Dodaj do zmielonego fileta cebulę, namoczoną bułkę, 1 jajko, sól i pieprz, jeśli uznasz, że jest to konieczne, oraz 5 dekagramów rodzynek.
Krok 4
Nadziewaj przygotowanym farszem rybnym skórę karpia (możesz ułożyć w formie do terriny), zszyj i gotuj na wolnym ogniu około 25 - 30 minut. 
Krok 5
Wyłóż ugotowaną rybę na półmisek i zalej galaretą. Udekoruj rodzynkami, migdałami, pietruszką i cytryną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz