![]() |
| KARP PO ŻYDOWSKU |
Składniki:
- karp 1 kg
- Bulion na włoszczyźnie Knorr 1 szt.
- cebula 1 kg.
- por 1 szt.
- pietruszka 1 szt.
- marchew 1 szt.
- seler 1 szt.
- płatki migdałów 2 łyżki
- żelatyna 2 łyżki
- rodzynki 100 g
- liście laurowe, ziele angielskie 2 szt.
- natka pietruszki 1 szt.
- bułka do namoczenia 1 szt.
- sól 1 szczypta
- pieprz 1 szczypta
Krok 1
Filetuj karpia, tak aby nie uszkodzić skóry. Zmiel mięso. Pokrój warzywa w grubą kostkę.
Krok 2
Ugotuj wywar z pozostałych części ryby oraz warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego. Dodaj bulion Knorr. Gotuj na małym ogniu przez 30 - 40 minut. Odcedź rosół. Dodaj żelatynę.
Krok 3
Pokrój cebulę w kostkę, bułkę namocz. Dodaj do zmielonego fileta cebulę, namoczoną bułkę, 1 jajko, sól i pieprz, jeśli uznasz, że jest to konieczne, oraz 5 dekagramów rodzynek.
Krok 4
Nadziewaj przygotowanym farszem rybnym skórę karpia (możesz ułożyć w formie do terriny), zszyj i gotuj na wolnym ogniu około 25 - 30 minut.
Krok 5
Wyłóż ugotowaną rybę na półmisek i zalej galaretą. Udekoruj rodzynkami, migdałami, pietruszką i cytryną.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz