poniedziałek, 11 kwietnia 2016



NALEŚNIKI Z WIŚNIAMI 


Składniki:
  • mąka 1 szklanka
  • mleko 1 szklanka
  • jajko 2 szt.
  • cukier waniliowy 1 łyżka 
  • olej 30 ml
  • wiśnie 200g
  • cynamon 1 szczypta
Przygotowanie:

Krok 1
W rondelku s karmelizuj cukier, a następnie wlej wino, włóż cynamon, otartą skórkę z limonki i gotuj chwilę, do momentu całkowitego rozpuszczenia karmelu.
Krok 2
Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody, a następnie zagęść zawiesiną gotujące się wino. Gdy wino uzyska konsystencję sosu, dodaj wiśnie, zagotuj i zdejmij z ognia. Wiśnie wyjmij z sosu cedzakową łyżką.
Krok 3
Z mąki, mleka, jajek, cukru waniliowego oraz oleju przygotuj ciasto, a następnie smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron. Pamiętaj, aby naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
Krok 4
Na usmażone naleśniki nakładaj wiśnie. Następnie składaj w dogodny dla siebie sposób.
Krok 5
Gotowe naleśniki z wiśniami ułóż na talerzach, polej przygotowanym wcześniej winno-cynamonowym sosem, posyp upalonymi płatkami migdałowymi i udekoruj listkami melisy.   
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz