poniedziałek, 11 kwietnia 2016



TORT W PASKI


Składniki:

Ciasto 
  • jajko 3 szt. 
  • mąka 9 łyżek
  • cukier 250 g.
  • barwnik spożywczy : żółty, pomarańczowy, czerwony, niebieski, zielony i fioletowy 6 szt.
Krem
  • mleko 500 ml
  • budyń śmietankowy z cukrem 2 opakowania
  • cukier puder 50 g
  • kostka do pieczenia Kasia 300 g 
Wierzch
  • kolorowa posypka 
Przygotowanie:

Krok 1
Przygotuj dwie identyczne tortownice o średnicy 18 cm i 6 krążków z papieru do pieczenia również o średnicy 18 cm. Jedno jajko ubij z 1/3 szklanki cukru na puch. Dodaj 3 łyżki mąki i wymieszaj. Masę podziel na dwie części i włóż do dwóch identycznych miseczek.
Krok 2
Do każdej dodaj odrobinę barwnika i wymieszaj. Ciasto z miseczek przełóż do wyłożonych papierem do pieczenia tortownic i piecz w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 10 minut. W ten sam sposób upiecz pozostałe krążki biszkoptu.
Krok 3 W garnku ugotuj 1 szklankę mleka. W pozostałym mleku rozpuść proszek budyniowy. Wlej do wrzącego mleka i gotuj, ciągle mieszając, aż powstanie gładki, gęsty budyń. Wystudź.
Krok 4
Miękką Kasię utrzyj z cukrem pudrem. Następnie ciągle ucierając dodawaj po łyżce wystudzony budyń.
Krok 5
Z krążków biszkoptu zdejmij papier. Fioletowy krążek połóż na paterze i posmaruj cienko kremem. Przykryj krążkiem niebieskim i znów posmaruj kremem. W ten sposób przełóż kremem wszystkie krążki ciasta.
Krok 6
Całość lekko dociśnij. Pozostałym kremem posmaruj boki tortu. Wierzch udekoruj kolorową posypką. Tort odstaw do lodówki by stężał.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz