![]() | ||
| ZAPIEKANKA A LA LASAGNE |
- makaron rurki 300 g
- mięso mielone 300 g
- fix lasagne knor 1 opakowanie
- pomidory z puszki 400 g
- ser żółty 300 g
- śmietana 18% 200 ml
- tłuszcz roślinny 50 ml
- woda 400 ml
Krok 1
Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mięso. Stwórz gęsty, aromatyczny sos, dodając puszkę pomidorów, Fix i 400 ml wody. Całość wymieszaj i gotuj przez 3-4 minuty.
Krok 2
Na dno żaroodpornego naczynia wlej 1/3 wcześniej przygotowanego sosu z mięsem, następnie ułóż warstwę makaronu, polej go delikatnie śmietaną i posyp serem. Czynność powtórz, aż powstaną 3 warstwy.
Krok 3
Zapiekankę dokładnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 45 minut. Aby ser się zapiekł, 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię. Tak przygotowana lazania idealnie smakuje ze świeżą bazylią.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz