poniedziałek, 11 kwietnia 2016



ZAPIEKANKA A LA LASAGNE

Składniki:
  • makaron rurki 300 g
  • mięso mielone 300 g
  • fix lasagne knor 1 opakowanie
  • pomidory z puszki 400 g
  • ser żółty 300 g
  • śmietana 18% 200 ml
  • tłuszcz roślinny 50 ml
  • woda 400 ml
Przygotowanie:

Krok 1
Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mięso. Stwórz gęsty, aromatyczny sos, dodając puszkę pomidorów, Fix i 400 ml wody. Całość wymieszaj i gotuj przez 3-4 minuty. 
Krok 2
Na dno żaroodpornego naczynia wlej 1/3 wcześniej przygotowanego sosu z mięsem, następnie ułóż warstwę makaronu, polej go delikatnie śmietaną i posyp serem. Czynność powtórz, aż powstaną 3 warstwy. 
Krok 3
Zapiekankę dokładnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 45 minut. Aby ser się zapiekł, 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię. Tak przygotowana lazania idealnie smakuje ze świeżą bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz