poniedziałek, 21 marca 2016


BUŁKI DROŻDŻOWE Z OWOCAMI LETNIMI



Instrukcje

  • 1. Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem do chwili połączenia się składników i odstawiamy do przestygnięcia. W kilku łyżkach ciepłego mleka rozpuszczamy drożdże, odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie pozostałe składniki łączymy ze sobą w dużej misce, dodajemy zaczyn i zagniatamy przez około 10 minut. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na około godzinę aby ładnie wyrosło. W między czasie możemy przygotowujemy kruszonkę. Do mąki z cukrem dodajemy miękkie masło i wcieramy je w mąkę do chwili utworzenia się kruszonki.
  • 2. Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na równe części. Z każdej z nich formujemy kulkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. robimy zagłębienia, zasypujemy rabarbarem lub malinami a następnie obsypujemy kruszonką. Nagrzewamy piekarnik do 200 ‚C i pieczemy około 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz