poniedziałek, 21 marca 2016


PIEROGI RUSKIE




Instrukcje

  • 1. Opis pracy: obraną cebulę należy drobno posiekać i zeszklić na maśle, na patelni. Kartofle należy ugotować w osolonej wodzie, a następnie trzeba je osączyć. Jeszcze ciepłe kartofle razem z serem twarogowym należy przecisnąć przez specjalną praskę do ziemniaków. Farsz serowo-kartoflany należy wymieszać ze zrumienioną cebulą i wszystko należy doprawić teraz solą, pieprzem czarnym i dosłownie malutką szczyptą ostrej papryki. Na stolnicy z mąki pszennej, jajka, czubatej łyżki oleju, szczypty soli oraz około szklanki letniej wody, należy dobrze zagnieść i uformować elastyczne ciasto. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość 2, 5-3 mm i należy wycinać np. przy pomocy szklanki krążki. Na środek każdego krążka należy nałożyć zrobiony wcześniej farsz i dokładnie należy zlepić pierogi. Pierogi należy wrzucić na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od czasu kiedy wypłyną na powierzchnię. W między czasie boczek pokrojony w drobną kostkę należy usmażyć na rumiano. Osączone łyżką cedzakową gotowe pierogi ruskie nakładamy na talerze, polane skwarkami z boczku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz