![]() | ||
| PIEROGI RUSKIE |
Składniki
- 1, 1 kg kartofli
- 510 g sera twarogowego
- 2 duże cebule
- 1, 5 łyżki masła
- 140 g wędzonego boczku
- sól
- mielony pieprz czarny
- mielona ostra papryka
- około szklanki letniej wod
- na ciasto potrzebne nam będzie: 500 g mąki pszennej, 1 jajko, czubata łyżka oleju.
Instrukcje
- 1. Opis pracy: obraną cebulę należy drobno posiekać i zeszklić na maśle, na patelni. Kartofle należy ugotować w osolonej wodzie, a następnie trzeba je osączyć. Jeszcze ciepłe kartofle razem z serem twarogowym należy przecisnąć przez specjalną praskę do ziemniaków. Farsz serowo-kartoflany należy wymieszać ze zrumienioną cebulą i wszystko należy doprawić teraz solą, pieprzem czarnym i dosłownie malutką szczyptą ostrej papryki. Na stolnicy z mąki pszennej, jajka, czubatej łyżki oleju, szczypty soli oraz około szklanki letniej wody, należy dobrze zagnieść i uformować elastyczne ciasto. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość 2, 5-3 mm i należy wycinać np. przy pomocy szklanki krążki. Na środek każdego krążka należy nałożyć zrobiony wcześniej farsz i dokładnie należy zlepić pierogi. Pierogi należy wrzucić na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od czasu kiedy wypłyną na powierzchnię. W między czasie boczek pokrojony w drobną kostkę należy usmażyć na rumiano. Osączone łyżką cedzakową gotowe pierogi ruskie nakładamy na talerze, polane skwarkami z boczku.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz