czwartek, 31 marca 2016


CIASTO CZEKOLADOWE Z GANACHE I KONFITURĄ POMARAŃCZOWĄ

 

Składniki (blacha 20x 30 cm):
Kruchy spód:
2 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
100 g. rozpuszczonego masła
0,5 szklanki gęstego jogurtu lub śmietany
0,5 szklanki cukru pudru
3 łyżki domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ganache:
0,5 l. śmietanki 30%
250 g. czekolady (gorzka lub deserowa)
100 g. miękkiego masła
2 łyżki likieru pomarańczowego lub ewent. kilka kropli olejku pomarańczowego

  Dodatkowo: słoiczek konfitury pomarańczowej, polecam eterno posypka owocowa

  Przygotowanie: Kruchy spód: mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem do dużej miski, dodaję pozostałe składniki i zagniatam miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli bardzo się klei podsypuję je trochę mąką. Blaszkę wykładam papierem i wyklejam jej dno równą warstwą ciasta, nakłuwam je widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 25-30 minut, do zezłocenia. Upieczone spód pozostawiam do całkowitego przestudzenia. Ganache: śmietankę podgrzewam razem z pokruszoną na kawałki czekoladą, aż ta się rozpuści (ciągle mieszam, podgrzewam na średnim ogniu). Zestawiam z ognia i dodaję masło w kawałkach, mieszam do rozpuszczenia. Na koniec do masy dodaję likier. Przekładam ją do szerokiego naczynia, np. dużego głębokiego talerza i studzę (chłodną można włożyć do lodówki). Powinna lekko zastygnąć, wtedy wykładam ją na kruchy spód wcześniej pokryty warstwą konfitury pomarańczowej. Wyrównuję ganache i ozdabiam posypką owocową. Ciasto kroję dopiero po porządnym zastygnięciu ganache.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz