CIASTO CZEKOLADOWE Z GANACHE I KONFITURĄ POMARAŃCZOWĄ
Składniki (blacha 20x 30 cm):
Kruchy spód:
2 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
100 g. rozpuszczonego masła
0,5 szklanki gęstego jogurtu lub śmietany
0,5 szklanki cukru pudru
3 łyżki domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ganache:
0,5 l. śmietanki 30%
250 g. czekolady (gorzka lub deserowa)
100 g. miękkiego masła
2 łyżki likieru pomarańczowego lub ewent. kilka kropli olejku pomarańczowego
Dodatkowo:
słoiczek konfitury pomarańczowej, polecam eterno
posypka owocowa
Przygotowanie:
Kruchy spód:
mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem do dużej
miski, dodaję pozostałe składniki i zagniatam miękkie, elastyczne
ciasto. Jeśli bardzo się klei podsypuję je trochę mąką. Blaszkę wykładam
papierem i wyklejam jej dno równą warstwą ciasta, nakłuwam je widelcem i
wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 25-30 minut, do
zezłocenia. Upieczone spód pozostawiam do całkowitego przestudzenia.
Ganache:
śmietankę podgrzewam razem z pokruszoną na kawałki czekoladą, aż ta się
rozpuści (ciągle mieszam, podgrzewam na średnim ogniu). Zestawiam z
ognia i dodaję masło w kawałkach, mieszam do rozpuszczenia. Na koniec do
masy dodaję likier. Przekładam ją do szerokiego naczynia, np. dużego
głębokiego talerza i studzę (chłodną można włożyć do lodówki). Powinna
lekko zastygnąć, wtedy wykładam ją na kruchy spód wcześniej pokryty
warstwą konfitury pomarańczowej. Wyrównuję ganache i ozdabiam posypką
owocową. Ciasto kroję dopiero po porządnym zastygnięciu ganache.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz