![]() | |||
| GOFRY Z CUKREM PUDREM I OWOCAMI |
Składniki
- 1 pełna szklanka mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- na dodatki – 250-275 g dowolnych miękkich owoców, np. (truskawki, borówki), cukier puder do posypania.
Instrukcje
- 1. Wykonanie: na początek należy opłukać owoce, oczyścić z szypułek, i w razie potrzeby pokroić je na kawałki.
- 2. Następnie do miski należy wlać mleko, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier waniliowy. Teraz składniki należy zmiksować na gładkie ciasto.
- 3. W osobnej misce należy natomiast ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie całość wymieszać i dodajmy te składniki do wcześniej przygotowanego ciasta.
- 4. Następnie powinniśmy rozgrzać gofrownicę i wysmarować ją olejem za pomocą pędzelka.
- 5. Wlewamy teraz do gofrownicy porcję ciasta i pieczemy 3-4 minuty na złocisty kolor. W taki sam sposób przyrządzamy pozostałe gofry. Gotowe jeszcze ciepłe gofry posypujemy cukrem pudrem i podajemy je obłożone owocami.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz