czwartek, 31 marca 2016


KOTLETY WARZYWNE

Składniki na 6-8 kotletów:
2 marchewki
0,5 niewielkiego selera
2 niewielkie pietruszki
1 cebula
10 brukselek
1 ząbek czosnku
1 jajko
kilka łyżek bułki tartej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia


Przygotowanie:
Wszystkie warzywa z wyjątkiem czosnku i cebuli gotuję do miękkości, jak na sałatkę (można wykorzystać warzywa z rosołu). Po obraniu ścieram wszystkie na grubej tarce, przekładam do miski. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju, dodaję ją do warzyw. Dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, sól i pieprz do smaku,a  także 2-3 łyżki bułki tartej. Mieszam wszystko łyżką i odstawiam na 5 minut. Następnie formuję kotlety, panieruję je lekko w bułce tartej. Smażę z obu stron na rumiano. Podaję z ziemniakami i podsmażoną cebulką lub ulubionym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz