czwartek, 31 marca 2016


ZAPIEKANKA DIETETYCZNA

Składniki na jedną porcję:

  • Ziemniaki - 2 - 3 sztuki
  • Cukinia - 1/2 sztuki
  • Brokuły - szklanka
  • Czerwona papryka - 1/3 sztuki
  • Ser żółty - plaster (30g)
  • Jajo - sztuka
  • Olej rzepakowy - łyżka
  • Posiekany szczypiorek
  • Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, kminek, zioła prowansalskie, bazylia, oregano



Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obierz ze skórki i posiekaj w kostkę (jak na zupę). Wymieszaj z olejem i przyprawami - dużą ilością przypraw (wyobraź sobie, że doprawiasz już wszystkie składniki).
  • Ziemniaki wrzuć do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 30 minut.
  • Po tym czasie wyjmij naczynie i dodaj pozostałe warzywa (brokuły podzielone na małe różyczki - nieugotowane, posiekane w kostkę paprykę i cukinię) oraz starty lub drobno posiekany ser. Wymieszaj z ziemniakami i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz dalej przez kolejne 15 minut.
  • Po tym czasie wyjmij naczynie i na środek zapiekanki wybij jajo. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez kolejne 10 - 15 minut aż białko jaja się zetnie.
  • Gotową zapiekankę oprósz posiekanym szczypiorkiem :)



Wartość odżywcza zapiekanki z jajem:

  • Energia: 527 kcal
  • Białko: 26 g
  • Tłuszcz: 24 g
  • Węglowodany: 51 g
  • Błonnik pokarmowy: 9 g


Zapiekanka z jajem jest dobrym źródłem:
  • Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
  • Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz