![]() |
| ZAPIEKANKA DIETETYCZNA |
Składniki na jedną porcję:
- Ziemniaki - 2 - 3 sztuki
- Cukinia - 1/2 sztuki
- Brokuły - szklanka
- Czerwona papryka - 1/3 sztuki
- Ser żółty - plaster (30g)
- Jajo - sztuka
- Olej rzepakowy - łyżka
- Posiekany szczypiorek
- Sól, pieprz, ostra i słodka papryka, kminek, zioła prowansalskie, bazylia, oregano
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz ze skórki i posiekaj w kostkę (jak na zupę). Wymieszaj z olejem i przyprawami - dużą ilością przypraw (wyobraź sobie, że doprawiasz już wszystkie składniki).
- Ziemniaki wrzuć do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez ok. 30 minut.
- Po tym czasie wyjmij naczynie i dodaj pozostałe warzywa (brokuły podzielone na małe różyczki - nieugotowane, posiekane w kostkę paprykę i cukinię) oraz starty lub drobno posiekany ser. Wymieszaj z ziemniakami i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz dalej przez kolejne 15 minut.
- Po tym czasie wyjmij naczynie i na środek zapiekanki wybij jajo. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez kolejne 10 - 15 minut aż białko jaja się zetnie.
- Gotową zapiekankę oprósz posiekanym szczypiorkiem :)
Wartość odżywcza zapiekanki z jajem:
- Energia: 527 kcal
- Białko: 26 g
- Tłuszcz: 24 g
- Węglowodany: 51 g
- Błonnik pokarmowy: 9 g
Zapiekanka z jajem jest dobrym źródłem:
- Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
- Witamin: A, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz