![]() |
| ROSÓŁ |
Składniki
- woda około 3 l na średni garnek
- 1 porcja rosołowa z kurczaka
- 1 udko z kurczaka
- kawałek mięsa wołowego około 10 dkg
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 mały por
- obrana cebula
- sól, pieprz
Instrukcje
- 1. Wodę wlać do garnka, części z kurczaka wrzucamy do wody. Po zagotowaniu zbieramy z wierzchu tzw.szumowiny. Zmniejszamy ogień. Wrzucamy wszystkie obrane i wypłukane warzywa. Zostawiamy na min 2 godziny do gotowania, rosół powinien lekko bulgotać. Ja zawsze dodaje pół kostki rosołowej, choć nie każdy popiera.
- 2. Po około 2 godzinach lekkiego gotowania przypalamy obraną cebule na ogniu. Wrzucamy do rosołu żeby utrzymać jego ładny żółtawy kolor. Chwile jeszcze sobie pobulgocze, wyłączamy ogień.
- 3. Wlewamy do miseczki. Ugotowany makaron, zalewamy rosołem. Wsypujemy odrobinę posiekanej natki pietruszki.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz