czwartek, 31 marca 2016


CIASTO AMBASADOR

Składniki:


biszkopt
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki  mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


masa budyniowa
Robimy jedną masę podstawową, dzielimy ją na pół i do każdej dodajemy inne dodatki
  • 1 litr mleka
  • 400 g miękkiego masła
  • 7 łyżek cukru
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki spirytusu

dodatkowo do masy jasnej


  • puszka brzoskwiń w syropie (syrop odlać i zachować do nasączenia)

dodatkowo do masy ciemnej
  • 3 łyżki nutelli
  • 100 g czekolady z orzechami
  • 50 g rodzynek
  • skórka otarta z połowy sparzonej pomarańczy


polewa
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 200 g nutelli (ok. 4 łyżek)
  • 2 łyżki masła

ponadto:
  • 1 opakowanie herbatników kakaowych
  • 1 opakowanie herbatników maślanych

Sposób przygotowania
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę , kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Mieszankę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 40 minut, w temp. 160 C.
Masa:
Szklankę mleka, żółtka, budynie i obie mąki miksujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego wlewamy przygotowaną mieszankę i całość doprowadzamy do wrzenia. Powstały w ten sposób budyń przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło miksujemy na puch, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy spirytus i krótko miksujemy. Odkładamy 3-4 łyżki masy. Pozostałą masę dzielimy na pół.
Bo jednej części dodajemy dobrze odsączone,pokrojone w kostkę brzoskwinie (pamiętajcie, by brzoskwinie dobrze odsączyć ręcznikiem papierowym, zbyt dużo syropu w masie może spowodować jej zbytnie rozrzedzenie).
Do drugiej połowy masy dodać nutellę, posiekaną czekoladę, skórkę z pomarańczy i sparzone rodzynki (należy je wcześnie zalać wrzątkiem, a po 30 minutach odcedzić i osuszyć). Wszystko wymieszać.
Biszkopt nasączyć syropem z brzoskwiń. Wyłożyć ciemną masę, wyrównać. Na masie ułożyć warstwę herbatników, a następnie masę z brzoskwiniami. Na masie ułożyć warstwę z herbatników maślanych. Wierzch ciasta cienko posmarować odłożoną na początku masą. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny.
Polewa:
Składniki na polewę podgrzać i energicznie wymieszać.
Ciasto polać polewą i ponownie wstawić do lodówki, by polewa nieco zastygła.
Smacznego :)

2 komentarze: