![]() |
| RISOTTO Z GROSZKIEM I KUKURYDZĄ |
Składniki
- 200g ryżu arborio
- 1 duża cebula
- 25g sera żółtego
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/4 puszki groszku
- 500ml bulionu warzywnego
- troszeczkę posiekanej pietruszki
- sól
- pieprz
Instrukcje
- 1. Wykonanie jest banalnie proste. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka i podsmażeniu jej na oliwie z oliwek. Gdy zacznie się rumienić wsypujemy ryż i smażymy aż stanie się bezbarwny. Następnie dodajemy stopniowo bulion. Dusimy wszystko pod przykryciem aż ryż stanie się miękki (15-20 minut). Po upływie 15-20 minut dodajemy groszek, kukurydzę i przyprawy, dusić około 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy starty ser żółty i energicznie mieszamy. Gdy potrawa zostanie wyłożona na talerz posypujemy ją posiekaną pietruszką. Ja tam samo jak slyvvia podałem risotto ze świeżym brokułem.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz