PÓŁFRANCUSKIE CIASTKA ŚMIETANKOWE Z KONFITURĄ Z RÓŻ
SKŁADNIKI:
25 dag mąki
25 dag margaryny lub masło
2 jajko • żółtko
1/2 szklanki śmietany
3/4 szklanki konfitury z róży
10 dag cukru pudru
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy tłuszcz i siekamy nożem.
Wbijamy całe jajko i żółtko, dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto.
2. Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i wkładamy do lodówki na 10-12 godz.
3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wycinamy
krążki o średnicy 8 cm. Na środku każdego krążka układamy po czubatej
łyżeczce osączanej konfitury, przykrywamy drugą połową krążka, sklejamy
brzegi.
4. Ciasteczka przekładamy na blachę, smarujemy wierzch białkiem,
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220o C i pieczemy na złoty
kolor.
5. Posypujemy obficie cukrem pudrem albo lukrujemy.
INNY WARIANT:
Pierożki możemy wypełnić kawałkami bananów z odrobiną konfitury morelowej.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz