piątek, 18 marca 2016


PÓŁFRANCUSKIE CIASTKA ŚMIETANKOWE Z KONFITURĄ Z RÓŻ

  SKŁADNIKI:
25 dag mąki
25 dag margaryny lub masło
2 jajko • żółtko
1/2 szklanki śmietany
3/4 szklanki konfitury z róży
10 dag cukru pudru

1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy tłuszcz i siekamy nożem. Wbijamy całe jajko i żółtko, dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto.
2. Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i wkładamy do lodówki na 10-12 godz.
3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wycinamy krążki o średnicy 8 cm. Na środku każdego krążka układamy po czubatej łyżeczce osączanej konfitury, przykrywamy drugą połową krążka, sklejamy brzegi.
4. Ciasteczka przekładamy na blachę, smarujemy wierzch białkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220o C i pieczemy na złoty kolor.
5. Posypujemy obficie cukrem pudrem albo lukrujemy.
INNY WARIANT:
Pierożki możemy wypełnić kawałkami bananów z odrobiną konfitury morelowej.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz