| FRYTKI |
Składniki:
3-4 duże ziemniaki
sól, pieprz - wg uznania
słodka mielona papryka - ok. łyżeczki
0,5 łyżeczki mieszanki ziół prowansalskich
1 łyżka oleju + odrobina do natłuszczenia papieru
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram, myję i dokładnie osuszam, a następnie kroję w plastry grubości ok. 1 cm. Plastry z kolei kroję w słupki tej samej szerokości. Przygotowane w taki sposób frytki przekładam do miski, skrapiam olejem i mieszam, by się nim pokryły. Potem doprawiam je wg gustu - u mnie solą, pieprzem, słodką mieloną papryką i ziołami prowansalskimi. Mieszam ponownie i rozkładam pojedynczo na płaskiej blasze wyłożonej papierem - ten wcześniej natłuszczam olejem, najlepiej za pomocą pędzelka. Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. na ok. 30 minut, w połowie czasu mieszam frytki by je odwrócić na drugą stronę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz