SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z TUŃCZYKIEM I KAPARAMI
Składniki na 1 porcję:
2 średniej wielkości ziemniaki
80-100 g. tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym lub w oleju)
mieszanka sałat
pół zielonego ogórka
garść kaparów z zalewy
sos:
1/5 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
duża szczypta soli
duża szczypta cukru
1 łyżeczka octu z białego wina lub soku z cytryny
1/5 szklanki oliwy
1 płaska łyżeczka delikatnej musztardy
Przygotowanie:
Przygotowuję sos:
wodę mineralną wlewam do małego słoiczka, dodaję sól i cukier. Zakręcam
słoiczek i potrząsając mieszam energicznie, aż wszystko się ładnie
połączy. Wtedy dodaję oliwę, ocet i musztardę. Mieszam ponownie, do
uzyskania emulsji.
Ziemniaki
szoruję szczoteczką i gotuję w mundurkach do miękkości. Gorące obieram i
kroję w plastry grubości ok. 0,5 cm. Plastry ziemniaków polecam
delikatnie sosem i posypuję posiekanym szczypiorkiem. Na szczypiorek
wykładam kawałki tuńczyka (wcześniej odsączone), posypuję porwaną na
kawałki sałatą. Na górę sałatki wykładam posiekane kapary i ogórka
pokrojonego w drobną kostkę. Całość polewam pozostałym sosem i od razu
podaję.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz