czwartek, 31 marca 2016


DIETETYCZNA PIZZA

CIASTO

Tradycyjna oryginalna włoska pizza przygotowywana jest na cieniutkim spodzie (podobno początkowo była robiona na cieście podobnym do makaronowego). I tu obowiązuje zasada, im mniej ciasta tym mniej kalorii. Ale jeśli jesteście wielbicielami grubej, puszystej drożdżowej buły zamiast cienkiego placka, to dobrym rozwiązaniem będzie zamiana tradycyjnej mąki na mąkę razową. Dzięki temu drobnemu zabiegowi, dostarczycie organizmowi dużej ilości cennego błonnika, witamin i składników mineralnych. Żeby wyjaśnić dlaczego mąka razowa to dobry wybór, należy przypomnieć, że błonnik w niej obecny wiąże pewną ilość tłuszczu, uniemożliwiając mu wchłanianie się w przewodzie pokarmowym, pobudza perystaltykę jelit i pomaga usunąć toksyny z organizmu.

DODATKI

Niestety im więcej składników na pizzy tym więcej kalorii i większe ryzyko powstania zakalca. Najlepszymi dodatkami do dietetycznej pizzy będą warzywa. Szczególnie polecane ze względu na niską kaloryczność są: papryka, cebula, szpinak, pomidory, brokuły.  Z kolei oliwek,  kukurydzy i zielonego groszku najlepiej używaj w niewielkich ilościach. Jeśli na pizzę kładziesz bekon, salami, czy tłuste smażone mięso pamiętaj, że na każde 100 g produktu, przypada nawet o 500 kcal. Włosi nie uznają słodkich dodatków na pizzy takich jak brzoskwinia, czy ananas. Idźmy za ich przykładem i zrezygnujmy z niepotrzebnych kalorii na pizzy.

SER

Jeśli samodzielnie przygotowujesz fit pizzę, nie przesadzaj z ilością sera. Większość żółtych serów jest niestety bardzo kaloryczna i tłusta, a 100 g, czyli około 3 plasterki dostarczają od 300 do 400 kcal. Najlepiej prezentuje się w zestawieniu kaloryczności mozzarella, która z resztą jest podstawowym składnikiem tradycyjnej włoskiej pizzy.
Dla przykładu:
mozarella – 224 kcal
parmezan – 408 kcal
tylżycki tłusty 327 kcal
gouda – 314 kcal

SOS

Przypuszcza się, że pierwsze prowizoryczne pizze przygotowywali już starożytni Grecy. Były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Dopiero  po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Oprócz tego sosu, którym lekko przesmarowywane jest ciasto Włosi nie stosują zazwyczaj więcej sosów. Zdarza się jednak, że skrapiają z góry pizzę niewielką ilością oliwy extra virgin. W Polsce najczęściej do pizzy wybieramy sos czosnkowy i pomidorowy. Jeśli jesteśmy w pizzerii, a nie lubimy jeść pizzy „po włosku”, czyli bez sosu, wybierajmy zawsze ten na bazie pomidorów. Jest mniej kaloryczny od tłustego sosu czosnkowego, którego bazę często stanowi majonez. Przygotowując ulubiony biały sos w domu ogranicz się tylko do jogurtu naturalnego i czosnku.
Podsumowując, aby była dietetyczna
  • zamień tylko zwykłą mąkę pszenną na mąkę pełnoziarnistą,
  • dodatki ogranicz do trzech rodzajów niskokalorycznych warzyw, ewentualnie chudej szynki
  • najlepszy ser do dietetycznej pizzy to mozzarella
  • zrezygnuj z dodatkowego sosu do pizzy,
  • postaw na domowe sosy na bazie pomidorów lub skrop pizzę oliwą z oliwek, sosy z majonezem to ZŁO ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz