![]() |
| DIETETYCZNA PIZZA |
CIASTO
Tradycyjna oryginalna włoska pizza
przygotowywana jest na cieniutkim spodzie (podobno początkowo była
robiona na cieście podobnym do makaronowego). I tu obowiązuje zasada, im
mniej ciasta tym mniej kalorii. Ale jeśli jesteście wielbicielami
grubej, puszystej drożdżowej buły zamiast cienkiego placka, to dobrym
rozwiązaniem będzie zamiana tradycyjnej mąki na mąkę razową. Dzięki temu
drobnemu zabiegowi, dostarczycie organizmowi dużej ilości cennego
błonnika, witamin i składników mineralnych. Żeby wyjaśnić dlaczego mąka
razowa to dobry wybór, należy przypomnieć, że błonnik w niej obecny
wiąże pewną ilość tłuszczu, uniemożliwiając mu wchłanianie się w
przewodzie pokarmowym, pobudza perystaltykę jelit i pomaga usunąć
toksyny z organizmu.
DODATKI
Niestety im więcej składników na pizzy
tym więcej kalorii i większe ryzyko powstania zakalca.
Najlepszymi dodatkami do dietetycznej pizzy będą warzywa. Szczególnie
polecane ze względu na niską kaloryczność są: papryka, cebula, szpinak,
pomidory, brokuły. Z kolei oliwek, kukurydzy i zielonego groszku
najlepiej używaj w niewielkich ilościach. Jeśli na pizzę
kładziesz bekon, salami, czy tłuste smażone mięso pamiętaj, że na każde
100 g produktu, przypada nawet o 500 kcal. Włosi nie uznają słodkich
dodatków na pizzy takich jak brzoskwinia, czy ananas. Idźmy za ich
przykładem i zrezygnujmy z niepotrzebnych kalorii na pizzy.
SER
Jeśli samodzielnie przygotowujesz fit
pizzę, nie przesadzaj z ilością sera. Większość żółtych serów jest
niestety bardzo kaloryczna i tłusta, a 100 g, czyli około 3 plasterki
dostarczają od 300 do 400 kcal. Najlepiej prezentuje się w zestawieniu
kaloryczności mozzarella, która z resztą jest podstawowym składnikiem
tradycyjnej włoskiej pizzy.
Dla przykładu:
mozarella – 224 kcal
parmezan – 408 kcal
tylżycki tłusty 327 kcal
gouda – 314 kcal
mozarella – 224 kcal
parmezan – 408 kcal
tylżycki tłusty 327 kcal
gouda – 314 kcal
SOS
Przypuszcza się, że pierwsze
prowizoryczne pizze przygotowywali już starożytni Grecy. Były to płaskie
chleby posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Dopiero po
sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy
zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Oprócz tego sosu, którym
lekko przesmarowywane jest ciasto Włosi nie stosują zazwyczaj więcej
sosów. Zdarza się jednak, że skrapiają z góry pizzę niewielką ilością
oliwy extra virgin. W Polsce najczęściej do pizzy wybieramy
sos czosnkowy i pomidorowy. Jeśli jesteśmy w pizzerii, a nie lubimy jeść
pizzy „po włosku”, czyli bez sosu, wybierajmy zawsze ten na bazie
pomidorów. Jest mniej kaloryczny od tłustego sosu czosnkowego, którego
bazę często stanowi majonez. Przygotowując ulubiony biały sos w domu
ogranicz się tylko do jogurtu naturalnego i czosnku.
Podsumowując, aby była dietetyczna - zamień tylko zwykłą mąkę pszenną na mąkę pełnoziarnistą,
- dodatki ogranicz do trzech rodzajów niskokalorycznych warzyw, ewentualnie chudej szynki
- najlepszy ser do dietetycznej pizzy to mozzarella
- zrezygnuj z dodatkowego sosu do pizzy,
- postaw na domowe sosy na bazie pomidorów lub skrop pizzę oliwą z oliwek, sosy z majonezem to ZŁO ;)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz