KREM Z BROKUŁÓW
Składniki
- bulion drobiowy instant (trzy kostki)
- dwa niewielkie korzenie pietruszki
- pęczek natki pietruszki
- trzy-cztery ziemniaki
- sześć średnich marchewek
- 1 duży brokuł
- sól i pieprz
Instrukcje
1. Warzywa
myjemy. Marchewkę i korzeń pietruszki skrobiemy i kroimy w plasterki
średniej grubości. Do średniego garnka wlewamy dwa litry wody. Do wody
dodajemy pokrojoną pietruszkę i marchewkę, lekko solimy i stawiamy na
średni ogień. Obieramy ziemniaki, myjemy je i kroimy w kostkę. Dodajemy
do warzyw. W czasie, gdy marchewka z pietruszką i ziemniakami gotują się
– myjemy brokuł i nad garnkiem z warzywami rozdzielamy różyczki, które
po kolei wrzucamy do gotujących się warzyw. Następnie szatkujemy natkę
pietruszki i wrzucamy ją do warzyw. Dodajemy pokruszony bulion drobiowy w
kostkach i całość mieszamy do rozpuszczenia bulionu. Dodajemy pieprz i
jeszcze raz mieszamy. Gotujemy wszystko około 40 minut co jakichś czas
sprawdzając czy wszystkie warzywa są miękkie. Gdy warzywa zmiękną
zdejmujemy garnek z ognia, próbujemy wywar i ewentualnie dodajemy
jeszcze pieprzu do smaku. Czekamy aż zupa nieco przestygnie. Następnie
warzywa blendujemy. Zupa krem gotowa – smakuje bardzo dobrze na ciepło,
ale również można ją jeść na zimno. Smacznego!
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz