poniedziałek, 21 marca 2016


KREM Z BROKUŁÓW


Instrukcje 

1. Warzywa myjemy. Marchewkę i korzeń pietruszki skrobiemy i kroimy w plasterki średniej grubości. Do średniego garnka wlewamy dwa litry wody. Do wody dodajemy pokrojoną pietruszkę i marchewkę, lekko solimy i stawiamy na średni ogień. Obieramy ziemniaki, myjemy je i kroimy w kostkę. Dodajemy do warzyw. W czasie, gdy marchewka z pietruszką i ziemniakami gotują się – myjemy brokuł i nad garnkiem z warzywami rozdzielamy różyczki, które po kolei wrzucamy do gotujących się warzyw. Następnie szatkujemy natkę pietruszki i wrzucamy ją do warzyw. Dodajemy pokruszony bulion drobiowy w kostkach i całość mieszamy do rozpuszczenia bulionu. Dodajemy pieprz i jeszcze raz mieszamy. Gotujemy wszystko około 40 minut co jakichś czas sprawdzając czy wszystkie warzywa są miękkie. Gdy warzywa zmiękną zdejmujemy garnek z ognia, próbujemy wywar i ewentualnie dodajemy jeszcze pieprzu do smaku. Czekamy aż zupa nieco przestygnie. Następnie warzywa blendujemy. Zupa krem gotowa – smakuje bardzo dobrze na ciepło, ale również można ją jeść na zimno. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz